Tanács Vince-féle út menti kereszt

A Tanács Vince-féle kőkereszt a rúzsai úton, a volt Homokkultúra szakszövetkezeti major irányában, a műút mellett található. Tanács Vince (1902-1981) és neje Ördög Piroska (1905-1981) birtoka volt a jelenlegi terület. A tanyához vezető bejáró út melletti területen építtették meg a fogadalmai keresztjüket. 1948 nyarán, aratáskor, aratási mise keretében Széll József plébános szentelte fel a keresztet. Az csak a véletlen műve volt, hogy abban az időpontban érkezett haza három és fél éves orosz hadifogságból fogadott gyermekük, Tanács János. A felszentelés utáni vendégségnek így már több oka is volt.

Tanács Vincéék kuláklistára kerültek, 1950. február elején internálták őket. Azon a nyáron egy gazda két ökrével lehúzatta a keresztet, ami a szakszövetkezeti major területén hányódott. A szakszövetkezet megszűnése során Tanács János örökbefogadó szülei birtokából kapott vissza bizonyos részt, és a család azután a kereszt helyreállításáról döntött. Erre 1996-ban került sor. Az épen maradt talapzatra – ami betonból készült – az 1,85 m magas műkő keresztet Lajkó Antal üllési műköves készítette, a korpuszt is ő szerezte be.

A műtárgy leírása: a keresztet tartó talapzat alatt és 1,80 m x 1,20 m x 0,35 m alaplap található. A talapzat mérete: 0,85 m x 0,75 m x 1,10 m. Ezen található fekete márványlapon a következő felirat olvasható:

A talapzat két oldalán 0,35 m x 0,48 m x 0,50 m méretű, betontömb van (virágok, koszorúk elhelyezésére).

A kereszt függőleges szára 1,85 m, a vízszintes szár 0,95 m.

A korpusz fejtől lábig 98 cm, felette az „INRI” felirat. A keresztre feszített Jézus szögelt kezei szorosan ökölben vannak zárva, a fej jobbra billen, lábak egymás mellett.