Zákányszék a World Press Freedom Day 2018 egyik példája

Saját magunkról ritkán készítünk hírt, most mégis kivételt teszünk. Ez az írás – mint a településünkről szóló hír – mindenképpen megér egy publikálást az oldalunkon.  Az már talán köztudott, hogy a Könyvtár és a ZakaHom-e Egyesület egy kis csapattal, 5-6 fővel végzi a  településen a média tevékenységet. Ennek a közös munkának a híre ezúttal messzire jutott, egészen az IFLA (Könyvtárosegyesületek Nemzetközi Szövetsége) honlapjáig. Barátné dr. Hajdu Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnöke a szakmai jó hírről, a zákányszéki könyvtár és a helyi újság példás együttműködéséről az MKE oldalán számolt be: 

“A Magyar Könyvtárosok Egyesülete számos fórumon igyekszik bekapcsolni a nemzetközi könyvtári életbe a magyar könyvtárak gyakorlatait, népszerűsíteni a könyvtárosok munkáját. Ilyen lehetőség volt a 2017. novemberében tartott Könyvtárosok az ENSZ 2030 Agenda és a fenntartható fejlődés megvalósításáért. Szeminárium az érdekérvényesítésről, a 2018. márciusában megrendezett 3. kompetencia konferencia, Újra a könyvtárosok szakmai kompetenciáiról: kihívások és megoldások, vagy a 2018. áprilisában tartott Let’s work together on library advocacy! Regional workshop for librarians from the Czech Republic, Poland, Romania, Slovakia, the Ukraine and Hungary nemzetközi workshop. A rendezvényekhez kapcsolódóan kiadtuk a Könyvtárosok az ENSZ 2030 Agenda és a fenntartható fejlődés megvalósításáért c. magyar és angol nyelvű kiadványunkat nyomtatott és elektronikus formában.

Természetesen akkor is számos magyar példát küldtünk, amikor Stephen Wyber, az IFLA HQ Policy and Advocacy menedzsere példákat kért a könyvtárak és a helyi újságok együttműködésére. A számos példából a zákányszéki gyakorlatot kiválasztva írta meg a Sustaining and Celebrating a Free Press throughLibraries: World Press Freedom Day 2018 című cikkét az IFLA Library Policy and Advocacy blogjában. Így került követendő példaként Zákányszék és Paraginé Tóth Edina az IFLA honlapjára, megemlítve, hogy ez a gyakorlat, amikor a könyvtárak és a helyi sajtó együttműködik közel sem számít unikálisnak Magyarországon. Gratulálunk Edinának és a zákányszéki közösségnek!”

Barátné dr. Hajdu Ágnes
az MKE elnöke

Leave a Comment