Papp-kereszt

A települési érték bemutatása: A Papp-kereszt Zákányszéken a 464. szám alatt lévő tanya mellett található. A régi udvarház akkori tulajdonosa, Papp Vince 1923-ban állíttatta a keresztet, azok emlékére, akik megjárták a háború poklát Doberdónál és Isonzónál. Mementóul, hogy emlékeztesse azokat, akik nem láthatták az ottani borzalmakat, s hogy maga is emlékezzen arra, ami ott történt.

A történelem viharai a keresztet sem kímélték, a fiú örököstől, Papp Jánostól elvették a birtokot. Majd 80 évesen visszakapta, de már kénytelen volt eladni, gondolta jó kezekbe kerül. Rosszul gondolta. Az udvarház és a kereszt soha nem látott hanyatlásnak indult.

Az unoka Papp Piroska gyakran meglátogatta gyermekkora legszebb környékét, a ruzsai határt, az udvarházat, a keresztet. Neki emlék. S hogy ez az emlék Papp Vince déd- és ükunokáinak is örök maradjon, a kereszt felállításának 85. évfordulójára, 2008-ban felújíttatta. Ma is itt áll, megszépülve, nyugalomban.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett: A szépen felújított Papp-kereszt ma is méltán őrzi a régmúlt időket, mely nemcsak a Papp-családnak felbecsülhetetlen értékű, hanem Zákányszéknek is az egyik értékes épített öröksége.