Zákányszéki Böllérnap

A települési érték bemutatása: A Zákányszéki Böllérnap a település egyik legnagyobb rendezvénye, amelyet 2003 évben rendeztek meg először helyi gazdák kezdeményezésére. A hagyományos disznóvágás legfontosabb célja a helyi ízek megőrzése és a közösség összetartó erejének erősítése.

A munkálatok már előző nap délután elkezdődnek. Két sertést vágnak le a böllérek, amiből a másnapi reggeli készül. A böllérnapon további négy sertést dolgoznak fel az esti vacsorához, amelyet a rendezvény 2003. évi kezdete óta minden évben helyi gazdák ajánlanak föl. A munkálatokat a főböllér irányítja, akinek segítői a lelkes böllércsapatok tagjai. Az elkészült ételeket az esti vacsorán szolgálják fel, a vendégek megelégedésére.

Akik az évek során részesei voltak e rendezvénynek és részt vettek a munkálatokban, egy emberként fogtak össze, hogy a méltán híres Zákányszéki Böllérnap minden évben több száz vendégnek maradandó élmény lehessen.

A helyi gazdák, akik már az év elején tudják, melyik sertést adják a disznóvágásra, a böllércsapatok tagjai, akik munkájukkal támogatják a rendezvényt. A sportcsarnokban vacsorázó népes vendégsereg jóízűen fogyaszthatja az óvoda és étterem konyháján főtt finomságokat. A jó hangulatú bálon kicsik és nagyok, idősek és fiatalok egyaránt jól szórakozhatnak, és kellemes emlék marad szívükben a Zákányszéki Böllérnap.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett: A település egyik legnagyobb rendezvénye, melyen minden évben egyre több látogató vesz részt, így méltán kapott helyet a települési értéktárban.