„Tündér” kecsketejes kézműves szappanok

A települési érték bemutatása: A zákányszéki Széll-Tanács Tünde 2012 nyarától kezdett el foglalkozni a kecsketejes szappan készítésével. Először csak családi használatra, majd egyre többen megismerték számtalan jótékony hatását, s mára már az egész országból, sőt külföldről is érkeznek hozzá megrendelések. Szappanjait a Budapesti Képző- és Iparművészeti Lektorátus „igényesen kivitelezett kézműves termék”-nek minősítette.

A kecsketejes kézműves szappanok a „Tündér” nevet viselik, melyek 100%-ban természetes összetevőkből készülnek, mint pl. kecsketej, extra szűz olivaolaj, napraforgó olaj, kókuszvaj, pálmaolaj és különböző gyógynövények, fűszerek, szárított virágszirmok stb. A kecsketej fontos ásványokat tartalmaz: kálciumban, magnéziumban és káliumban, továbbá vitaminokban bővelkedik.

Jótékony hatásuk mellett kiemelkedő a kézműves formázásuk és egyedi, esztétikus csomagolásuk. A környező települések vásárainak, rendszeres árusítója, szemet gyönyörködtető a 15-20 féle termékből álló piaci standja.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett: Széll-Tanács Tünde a „Tündér” kecsketejes kézműves szappanjaival hozzájárul a település egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteinek bővítéséhez, a természetes alapanyagok használatának elterjesztéséhez. Példaértékű arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet egy hobbinak induló tevékenységet kitartó, szorgalmas munkával, kreatív ötletekkel megélhetési forrássá tenni.