Homoki termelés

A települési érték bemutatása: Gazdálkodás a zákányszéki homokon

„….Homok, homok, homok, egynapi járóföldre mindenütt homok. Az az aranycsillámú, szép fehér homok, amit csak latin neve érzékeltet igazán, a harena.” Móra Ferenc Georgikon c. novelláskötetében megfogalmazta ennek a talajtípusnak a sokszínűségét, ami ma a XXI. század elején már nem ennyire szélsőséges. A dolgos gazdaember keze munkájának köszönhetően „megszelidült” az itt élő emberek biztos megélhetését szolgálja. Azt azonban sokan nem tudják, hogy ez az igen alacsony aranykorona értékű termőföld, mely a település zömén található, milyen nehéz is kitartó munkával fordul termőre.

A genetikus talajtípusnak közül döntően homoktalajok fordulnak elő a területen, főként a korábbi buckafelszíneken. A futóhomok mellett a humuszos homok, a rétiesedő homok és a szikes terméketlen homok a gyakori.

Ezen termőföldek művelése az itt élő gazdák számára nem kis kihívást jelent. Az évtizedek alatt kialakult tapasztalat mára egy jól működő jellegzetes gazdálkodási forma kialakulását tette lehetővé a településen, mely az itt élő emberek megélhetését szolgálja. A sikeres termeléshez nagy adagú szervestrágyázás mellett az öntözés elengedhetetlenül fontos. Ezért cserébe a gazdálkodó olyan terményeket tud betakarítani, mely mind küllemében, mind minőségében és ízvilágában is a fekete földön termett társaitól jelentősen eltér.

Településünkön döntően a burgonya és gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, zeller) ezek a növények, de igazán a homoktalajon érzi jól magát az őszibarack is melyet szintén nagy területen termelnek. Az őszibarack termelését Papp Antal honosította meg Zákányszéken az 1920-as években. Kitartó munkájának köszönhetően az 1950-es végére a településen és környékén egy új gyümölcstermelő tájkörzet alakult ki Szatymaz, Zsombó és Balástya mellett. Az őszibarack napjainkban is a Homokhátság meghatározó gyümölcse, melyet Zákányszéken is nagy területen termelnek.

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett: A Zákányi medence talán a legnagyobb homokvonulat Csongrád megyében, amelynek jelentős része esik Zákányszék területére. Az itt gazdálkodó emberek nagy elszántsággal és munkaerő ráfordítással tették termővé a területet. A homok megszelídítése örökre érték marad az itt élő embereknek, amely a következő generációknak is biztos megélhetést biztosít.